To αδικημένο σταφύλι του Ροδίτη – Georgiadis Canteen

To αδικημένο σταφύλι του Ροδίτη

Πρόκειται για την δεύτερη πιο πολυφυτεμένη Ελληνική ποικιλία.

Η εκτεταμένη διασπορά του που εξαπλώνεται σε 32 νομούς ανά την χώρα, του δίνει μεγάλη αναγνωρισιμότητα αλλά και επίσης μεγάλη ευχέρεια στην χρησιμοποίησή του από τους παραγωγούς, απασχολώντας είτε αποκλειστικά, είτε μερικώς, τρία ολόκληρα ΠΟΠ και πλείστα όσα ΠΓΕ, τοπικούς οίνους και ρετσίνες. Παρότι τα κρασιά που δίνει είναι λευκά, το χρώμα της φλούδας είναι ροζουλί παρουσιάζοντας μεγάλη παραλλακτικότητα, είτε χρωματικά, αλλά ακόμη και στην φυσιολογία του τσαμπιού και σε άλλα, ενώ απαντάται και με πολλά ονόματα που εν πολλοίς συσχετίζονται και με αυτές του τις διαφορετικότητες. Οι γενετικές του παραλλαγές, και όχι ακριβώς κλώνοι, καθορίζουν καμιά φορά και την ποιοτική του διαβάθμιση, με τον Ροδίτη Αλεπού να θεωρείται η ανώτερη, και τον Γαϊδουροδίτη την υποδεέστερη.

Η εξαιρετική ευρωστία του σαν φυτό αλλά και παραγωγικότητα, ήταν αιτία γιά να αποδίδονται, μαζί με την όχι ιδιαίτερη λάτρα και μέριμνά του, άτονα, ουδέτερα, και καμιά φορά πλαδαρά και αδιάφορα κρασιά, αφού πολλές φορές οι στρεμματικές του αποδόσεις ξεπερνούσαν κατά πολύ τους δύο τόνους, μη δίνοντάς του έξωθεν καλή μαρτυρία και σπιλώνοντας αρκετά την εικόνα του.

Το ακόμα άγνωστο και προς διερεύνηση δυναμικό του, άρχισε να ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια, και ένα νέο, αναγεννημένο προφίλ άρχισε να αναδύεται, αφού πολλοί παραγωγοί έδωσαν ιδιαίτερο βάρος σε χαμηλές αποδόσεις, καλλιέργεια, πρακτικές και μεθόδους οινοποίησης, επωφελούμενοι από τις ορεινές φυτεύσεις του που του χαρίζουν δροσερή διάσταση βορειοευρωπαϊκού τύπου με ζωηρές οξύτητες και σχετικά χαμηλό αλκοόλ.

Επίσης, η υψηλή εκχυλισιμότητά του σε πρωτεΐνες, χρησιμεύει πολύ στις νέες natural και orange τάσεις, κάνοντάς το να εξειδικεύεται σε αυτόν τον τύπο κρασιών, αλλά και να εκπλήσσει με την δυνατότητά του να παλαιώνει όμορφα στον χρόνο.

Πλέον, ένα καινούγιο ευοίωνο μέλλον διαφαίνεται γι'αυτό το σταφύλι που τόσο έχει κακοπάθει.

Ο Ροδίτης επέστρεψε.


Παύλος Γκέγκας
Σύμβουλος Οίνου

Read more

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more